maag-darm

In totaal worden 5 beelden gemaakt (dus 120 minuten). Dit wil zeggen dat u alles bij elkaar (inschrijven, bereiden maaltijd, opeten en foto's nemen) ongeveer 3 uur op onze dienst zal verblijven. Gedurende deze tijd mag u niets anders eten, drinken of roken. De nucleair-geneeskundige zal u eventueel enkele bijkomende vragen stellen omtrent eventuele ziekten en medicatie. Indien u Insuline dient in te spuiten kan u dit doen op onze dienst na de maaltijd ! Na het onderzoek mag u het ziekenhuis verlaten.


Na het onderzoek 

Het RESULTAAT van het onderzoek wordt naar uw huisarts of specialist opgestuurd. Dit duurt 1 tot 3 werkdagen. U kunt het resultaat ook zelf komen afhalen, meld dit aan de arts of technoloog. De betaling van het onderzoek rekenen we rechtstreeks af met het ziekenfonds of de verzekering. Voor het remgeld (opleg) zal u 1 à 2 maanden na het onderzoek een rekening opgestuurd krijgen.

Maagevacuatie scintigrafie

Met het onderzoek meten we de snelheid van de maaglediging na inname van een gestandaardiseerde maaltijd met vast voedsel. Een versnelde of vertraagde maaglediging kan klachten geven.


Voorbereiding op het onderzoek 

U dient nuchter te zijn.


Verloop van het onderzoek

Na de inschrijving aan de balie van de dienst nucleaire geneeskunde  wordt de maaltijd bereid. De standaardmaaltijd bestaat uit roerei (omdat eieren het best mengen met een radio-isotoop), twee boterhammen en een glas water. Van zodra u de maaltijd heeft ingenomen start het onderzoek in staande houding. Twee beelden (voor- achter) worden gemaakt om de 30 minuten.

Gastro-oesofageale reflux

Dit is het verschijnsel van (periodiek) terugvloeien van maagzuur in de slokdarm (oesofagus).


Praktische informatie

2 potjes pudding of andere halfvaste voeding voor uw kindje meebrengen, volgens de voorkeur en de eetgewoonten van uw kindje.


Voorbereiding op het onderzoek

Uw kindje moet 4 uur nuchter zijn. We komen u roepen uit de wachtzaal. Er zijn geen voorzorgen nodig voor de straling, ook niet thuis ná het onderzoek, en ook niet voor zwangeren of kinderen in Uw omgeving.


Verloop van het onderzoek

We voegen aan de voeding een zeer kleine hoeveelheid radioactief produkt toe om de weg van het voedsel in de maag te kunnen volgen tijdens het onderzoek. Er verandert hierdoor niets aan de smaak, geur, uitzicht, noch voedingswaarde van wat u voor uw kindje hebt meegebracht.

Onmiddellijk daarna maken we de eigenlijke scintigrafie ("foto's"). Deze duurt ongeveer 45 minuten, terwijl uw kindje rustig op een tafel ligt.

Hoe rustiger en kalmer uw kindje is, hoe beter de foto’s. Zorg ervoor dat u aan het hoofdeinde van de tafel gaat zitten en dat u uw kindje wat kan gerust stellen en bezig houden met een verhaaltje, een film, een knuffel, een speeltje,… Als ouder/begeleider weet u zelf best hoe u uw kindje moet aanpakken. Van de scintigrafie zelf voelt uw kindje niets. U krijgt een afspraak voor een laattijdige foto ’s anderendaags ’s morgens meestal om 8h30. Uw kindje moet hiervoor niet nuchter zijn. U moet dan wel zeggen als uw kindje vanavond of vannacht toevallig zou overgegeven hebben.

Na het onderzoek mag u het ziekenhuis verlaten.


Na het onderzoek

Het RESULTAAT van het onderzoek wordt doorgegeven aan uw pediater. Dit duurt 1 werkdag. De betaling van het onderzoek rekenen we rechtstreeks af met het ziekenfonds of de verzekering. Voor het remgeld (opleg) zal u 1 à 2 maanden na het onderzoek een rekening opgestuurd krijgen.


Divertikel van Meckel

Een divertikel van Meckel is een uitstulping van de dunne darm. Het is een overblijfsel van de embryonale situatie waarbij er een verbinding is tussen de darm en de navelstreng. Normaal verdwijnt deze verbinding volledig, maar bij ongeveer 2 % van de mensen blijft er een rest bestaan.

Het divertikel is meestal 2-5cm lang, bevindt zich  ongeveer binnen een halve meter van de overgang van de dunne naar de dikke darm, komt bij mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen en kan naast darmweefsel ook maagslijmvlies of alvleesklierweefsel bevatten.

Als het al klachten geeft, komt dit in 80% van de gevallen voor in de eerste 15 levensjaren. Klachten kunnen worden veroorzaakt door ontsteking, bloeding of perforatie. Klachten kunnen lijken op een blindedarmontsteking (appendicitis).

Met dit onderzoek kunnen we eventueel afwijkend slijmvlies in de dunne darm zichtbaar maken. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend die korte tijd zwakke straling uitzendt. Hierdoor is het mogelijk eventueel afwijkend dunne darm slijmvlies af te beelden. Aan de hand daarvan krijgen we informatie. U ondervindt geen nadelige gevolgen van de radioactiviteit. Die verdwijnt weer snel uit uw lichaam.


Voorbereiding op het onderzoek

U dient nuchter te zijn.


Verloop van het onderzoek 

De gammacamera wordt tot vlak boven uw buik geplaatst. U krijgt door middel van een injectie in een ader van uw arm een radioactieve stof toegediend. Het onderzoek duurt 45 minuten. U moet in deze tijd zo stil mogelijk blijven liggen. Op het einde van het onderzoek vragen we om nog eens te gaan plassen en maken we nog een controlebeeld van 5 minuten. Na het onderzoek mag u het ziekenhuis verlaten.


Na het onderzoek

Het resultaat van het onderzoek wordt naar uw huisarts of specialist opgestuurd.  Dit duurt 1 tot 3 werkdagen. De betaling van het onderzoek rekenen we rechtstreeks af met het ziekenfonds. Voor het remgeld (opleg) zal u 1 à 2 maanden na het onderzoek een rekening opgestuurd krijgen.