lymfe

Lymfescintigrafie


Een lymfescintigrafie is een onderzoek waarbij de afvoer van lymfevocht vanuit benen of armen in beeld wordt gebracht. Via een injectie krijgt u tussen uw tenen (lymfe van de benen) of vingers (lymfe van de armen) een licht radioactieve stof toegediend, waarna foto’s worden gemaakt. De dosis van de gebruikte radioactieve stof is zo laag dat ze niet gevaarlijk is. De radioactiviteit verdwijnt snel: na zes uur is de helft van de radioactiviteit verdwenen; zo blijft er na 48 uur minder dan 0,4 % over.


Voorbereiding op het onderzoek 

U hoeft NIET NUCHTER te zijn en u mag uw eventuele medicatie innemen.

Uitermate belangrijk bij lymfe van de benen: geen steunkousen dragen op de dag van het onderzoek.


Verloop van het onderzoek

U zal uw lichaam gedeeltelijk moeten ontbloten en op een tafel gaan liggen. De nucleair-geneeskundige zal met een fijne naald tussen uw tenen of vingers een licht radioactieve stof inspuiten. Van deze spuitjes voelt u niets, tenzij het prikje. Het radioactieve product is ongevaarlijk. U kan er niet overgevoelig (allergisch) voor zijn. Onmiddellijk beginnen we "foto's" te maken. Het onderzoek duurt 1 uur. U mag na het eerste deel het ziekenhuis verlaten. We zullen u vragen om tussenin veel trappen te lopen (lymfe van de benen) of veel met de handen te knijpen (lymfe van de armen). Een 4-tal uur later wordt er nog een laattijdig beeld gemaakt. De technoloog zal u het juiste uur meedelen.


Na het onderzoek

Het RESULTAAT van het onderzoek wordt naar uw huisarts of specialist opgestuurd. Dit duurt 1 tot 3 werkdagen. U kunt het resultaat ook zelf komen afhalen, meld dit aan de arts of technoloog. De betaling van het onderzoek rekenen we rechtstreeks af met het ziekenfonds of de verzekering. Voor het remgeld (opleg) zal u 1 à 2 maanden na het onderzoek een rekening opgestuurd krijgen.


Sentinel node van de borst


Bij borstkanker kunnen kankercellen vanuit het letsel in de borst naar de lymfeklieren van de oksel geraken. Voor de keuze van de eventuele behandeling na de operatie moet men weten of er kankercellen in de okselklieren zitten. De chirurg haalt de eerste lymfeklier uit de oksel weg, dit is de "schildwachtklier" of "sentinel node". Het is de eerste klier waarlangs de lymfe - en dus ook de eventuele kankercellen - uit de borst afgevoerd worden. Als deze klier niet aangetast is, moet de chirurg de andere okselklieren niet verwijderen: zo vermijdt hij een uitgebreide okseloperatie. Soms zijn er niet 1, maar 2 of 3 schildwachtklieren. De schildwachtklierscintigrafie dient om deze schildwachtklier op te sporen en aan te duiden op de huid en er een "foto" van te maken: zo kan de chirurg deze klier op de operatietafel met een speciaal apparaatje gemakkelijk terug vinden en verwijderen.

Dit onderzoek dient dus om de klier op te sporen, maar niet om te zeggen of de klier aangetast is: dit moet gebeuren door de klier na de operatie in fijne plakjes onder de microscoop te onderzoeken!


Voorbereiding op het onderzoek 

U hoeft op zich niet nuchter te zijn; indien men u even later zal opereren, moet u hiervoor natuurlijk wel nuchter zijn.


Verloop van het onderzoek

U zal het bovenlichaam moeten ontbloten en op een tafel gaan liggen. De nucleair-geneeskundige zal voelen waar het letsel in de borst zit. Als het niet of moeilijk te voelen is, zal er vooraf een merkteken geplaatst zijn met echografie of met een "harpoentje". Daarna spuit hij met een fijne naald op een 2-tal plaatsen omheen het letsel een licht radioactieve stof in.

Van deze spuitjes voelt U niets, behalve het prikje. Het radioactieve product is ongevaarlijk. U kan er niet overgevoelig (allergisch) voor zijn.

Na ongeveer 1 uur beginnen we "foto's" te maken: zo zoeken we de schildwachtklier op. U ligt op een tafel met 1 arm (deze aan de kant van het letsel) boven het hoofd. Het is niet te voorspellen na hoeveel tijd we de schildwachtklier zullen vinden. Soms is de schildwachtklier helemaal niet te vinden. Als we de schildwachtklier zien, maken we nog enkele scintigrafieën ("foto's") vanuit verschillende hoeken.

De nucleair-geneeskundige plaatst enkele merktekens met stift op de huid en deelt aan de chirurg het resultaat van het onderzoek mee. Het onderzoek duurt in totaal (wisselend!) 1,5 tot 2 uur.


Na het onderzoek

U kan naar uw kamer of naar campus Sint-Jozef.


Sentinel node melanoom


Bij een melanoom kunnen kankercellen vanuit het letsel naar de lymfeklieren geraken. Voor de keuze van de eventuele behandeling na de operatie moet men weten of er kankercellen in de lymfeklieren zitten. De chirurg haalt de eerste lymfeklier weg, dit is de "schildwachtklier" of "sentinel node". Het is de eerste klier waarlangs de lymfe - en dus ook de eventuele kankercellen - afgevoerd worden. Als deze klier niet aangetast is, moet de chirurg de andere lymfeklieren niet verwijderen: zo vermijdt hij een uitgebreide lymfeklieroperatie. Soms zijn er niet 1, maar 2 of 3 schildwachtklieren.

De schildwachtklierscintigrafie dient om deze schildwachtklier op te sporen en aan te duiden op de huid en er een "foto" van te maken: zo kan de chirurg deze klier op de operatietafel met een speciaal apparaatje (probe) gemakkelijk terug vinden en verwijderen.

Dit onderzoek dient dus om de klier op te sporen, maar niet om te zeggen of de klier aangetast is: dit moet gebeuren door de klier na de operatie in fijne plakjes onder de microscoop te onderzoeken!


Voorbereiding op het onderzoek

U hoeft op zich niet nuchter te zijn; indien men u even later zal opereren, moet u hiervoor natuurlijk wel nuchter zijn.


Verloop van het onderzoek

U zal uw lichaam gedeeltelijk moeten ontbloten en op een tafel gaan liggen. De nucleair-geneeskundige zal met een fijne naald op enkele plaatsen omheen het letsel een licht radioactieve stof inspuiten. Van deze spuitjes voelt u niets, behalve het prikje. Het radioactieve product is ongevaarlijk. U kan er niet overgevoelig (allergisch) voor zijn. Onmiddellijk beginnen we "foto's" te maken: zo zoeken we de schildwachtklier op. Het is niet te voorspellen na hoeveel tijd we de schildwachtklier zullen vinden. Soms is de schildwachtklier helemaal niet te vinden.

De nucleair-geneeskundige plaatst enkele merktekens met stift op de huid en deelt aan de chirurg het resultaat van het onderzoek mee. Het onderzoek duurt in totaal (wisselend!) 20 tot 60 minuten.


Na het onderzoek

U kan terug naar uw kamer of naar campus Sint-Jozef.