Jodium-131

Jodium therapie

 

Het departement nucleaire geneeskunde van het AZ Turnhout is een belangrijk centrum voor de behandeling en de opvolging van patiënten met schildklierpathologie. Omdat schildkliercellen als enige lichaamscel actief jodium opnemen, komt eigenlijk alle toegediende jodium in de schildklier terecht. Daarom wordt jodium-131 vaak als behandeling van schildkieraandoeningen gebruikt.

We behandelen ongeveer 140 patiënten per jaar met radioactief Jodium, vooral voor verhoogde schildklierwerking. Deze behandeling gebeurt meestal ambulant. Bijvoorbeeld bij de ziekte van Graves is de schildkier ontstoken en werkt te hard. Door een behandeling met jodium-131 wordt deze afgeremd.

 

Mensen met schildklierkanker moet soms 2 dagen opgenomen worden in een totaal geïsoleerde kamer om de omgeving niet te kunnen besmetten.

Wanneer de cellen van een schildkliertumor nog jodium opnemen (dit is bekend uit de scan), kan ook een uitgezaaide tumor behandeld worden met jodium-131. Vaak zal de patiënt al geopereerd zijn en afhankelijk van toegediend schildklierhormoon; dit wordt dan tijdelijk gestopt om de schildkliercellen zo gretig mogelijk de radioactieve stof tot zich te laten nemen.

 

COPYRIGHT © 2013 | ALL RIGHTS RESERVED

DESIGN K. Van Hullebusch