botscan

 

Botscan of skeletscintigrafie

 

Belangrijk : Indien u zwanger bent (of denkt mogelijks zwanger te zijn), of indien u borstvoeding geeft, moet u dit melden aan de arts vòòr de inspuiting. In geval van zwangerschap zal het onderzoek niet doorgaan. In geval van twijfel zal het onderzoek worden uitgesteld tot er meer zekerheid is.

 

Wat is een scintigrafie van het skelet?

Het skelet is, ook bij de volwassenen en ouderen, een levend orgaan. Gans het skelet vernieuwt zichzelf voortdurend, bij kinderen sneller en bij volwassenen wat trager.

Op plaatsen waar het skelet meer belast wordt, wordt er meer en vlugger nieuw bot gevormd dan op plaatsen waar het skelet minder belast wordt.

Ook op plaatsen waar het bot recent beschadigd werd, bvb. door breuken of ontstekingen, en het skelet de beschadigde plaats probeert te herstellen, zal er versneld nieuw bot worden aangemaakt. Men noemt dat verhoogde botombouw.

Bij een scintigrafie van het skelet wordt een licht radioactieve stof (tracer genaamd) via een ader in het bloed ingespoten. Deze tracer wordt in de loop van de volgende uren opgenomen in gans het skelet.

Plaatsen met een verhoogde botombouw zullen een grotere hoeveelheid van de tracer opnemen dan plaatsen met een normale of verminderde botombouw. Enkele uren (2u tot 6u) na de injectie worden dan opnames gemaakt met een gammacamera.

Op die manier worden alle plaatsen waar er nieuw bot wordt aangemaakt in beeld gebracht. Zo kunnen bepaalde aandoeningen, die aanleiding geven tot een verhoogde botombouw, vroegtijdig worden opgespoord.

 

Voorbereiding op het onderzoek

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding vereist: u moet niet nuchter zijn en eventuele medicatie mag worden ingenomen zoals op andere dagen.

Uitvoering van het onderzoek

De tracer wordt in een ader (meestal van de elleboog of de hand) ingespoten. Het kan gebeuren dat er tijdens deze injectie al foto’s worden gemaakt, om de doorbloeding van bepaalde structuren te beoordelen.

Van de inspuiting zelf zal u (behalve de prik) niets merken: geen warmtegevoel of prikkeling, geen misselijkheid of draaierig gevoel, en ook geen slaperigheid. U kan nadien gewoon met de wagen rijden, naar uw werk of naar school.

Na de injectie wordt er een aantal uren (2 tot 6) gewacht tot de toegediende stof opgenomen is in het skelet. Er zal u een tijdstip worden meegedeeld waarop we u terug op de afdeling verwachten voor de eigenlijke scintigrafie. Ondertussen mag u het ziekenhuis verlaten, en mag u normaal eten.

 

Omdat niet alle ingespoten hoeveelheid van de tracer door het skelet wordt opgenomen en de niet opgenomen hoeveelheid samen met de urine wordt uitgescheiden, zal u ook worden gevraagd om in deze tussentijd extra te drinken (ongeveer 1,5 liter) en ook zoveel mogelijk (zittend, ook voor de mannen) te plassen.

Voor de eigenlijke scintigrafie zal worden gevraagd plaats te nemen op een onderzoeksbed, en zullen er opnames gemaakt worden met een gammacamera. De totale duur van het onderzoek bedraagt 15 tot 45 minuten, waarna u de afdeling mag verlaten.

Resultaat van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De nucleair technoloog die bij het onderzoek aanwezig is, kan (en mag) u geen informatie geven over de bevindingen van het onderzoek.

De nucleair geneeskundige interpreteert het onderzoek en maakt een verslag. Dit sturen wij op naar de behandelend arts, die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij/zij bespreekt de uitslag met u.

COPYRIGHT © 2013 | ALL RIGHTS RESERVED

DESIGN K. Van Hullebusch