Bijschildklier

Bijschildklierscintigrafie

 

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek geeft informatie over een verhoogde werking en/of vergroting van de bijschildklier door een adenoom (goedaardig klierweefselgezwel).

De voorbereidingen

Uw arts bespreekt met u of u bepaalde medicijnen tijdelijk moet stoppen in verband met het onderzoek. Dit geldt met name voor de medicijnen die uw schildklierfunctie beinvloeden.

Verder zijn er geen speciale voorbereidingen nodig. U mag alles eten en drinken.

 

Het onderzoek

U krijgt 's morgens een injectie met een licht radioactieve vloeistof (I-123) in een bloedvat van uw arm. Deze injectie geeft de medisch nucleair technoloog. Deze stof moet een drietal uren inwerken. In deze periode mag en kan u het ziekenhuis verlaten.

Na deze wachttijd maken wij een korte opname van uw bijschildklier. Aan de hand van deze opname kunnen we de dosis berekenen die ingespoten moet worden om de schildklier te lokaliseren. Na enkele minuten krijgt u dan een tweede injectie. Na een vijftal minuten starten we met de opnames. U ligt daarvoor ongeveer vijfendertig minuten op een onderzoeksbed met de camera vlak boven uw hoofd/hals.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kan u naar huis. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis gaat u weer terug naar uw afdeling. De nucleair geneeskundige interpreteert het onderzoek en maakt een verslag. Dit sturen wij op naar de behandelend arts, die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij/zij bespreekt de uitslag met u.

COPYRIGHT © 2013 | ALL RIGHTS RESERVED

DESIGN K. Van Hullebusch