Divertikel

Divertikel van Meckel

 

Een divertikel van Meckel is een uitstulping van de dunne darm. Het is een overblijfsel van de embryonale situatie waarbij er een verbinding is tussen de darm en de navelstreng. Normaal verdwijnt deze verbinding volledig, maar bij ongeveer 2 % van de mensen blijft er een rest bestaan.

Het divertikel is meestal 2-5cm lang, bevindt zich ongeveer binnen een halve meter van de overgang van de dunne naar de dikke darm, komt bij mannen twee keer zo vaak voor als bij vrouwen en kan naast darmweefsel ook maagslijmvlies of alvleesklierweefsel bevatten.

Als het al klachten geeft, komt dit in 80% van de gevallen voor in de eerste 15 levensjaren. Klachten kunnen worden veroorzaakt door ontsteking, bloeding of perforatie.

Klachten kunnen lijken op een blindedarmontsteking (appendicitis).

 

Met dit onderzoek kunnen we eventueel afwijkend slijmvlies in de dunne darm zichtbaar maken. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend die korte tijd zwakke straling uitzendt. Hierdoor is het mogelijk eventueel afwijkend dunne darm slijmvlies af te beelden. Aan de hand daarvan krijgen we informatie. U ondervindt geen nadelige gevolgen van de radioactiviteit. Die verdwijnt weer snel uit uw lichaam.

 

Voorbereiding op het onderzoek

U dient nuchter te zijn.

 

Verloop van het onderzoek

De gammacamera wordt tot vlak boven uw buik geplaatst. U krijgt door middel van een injectie in een ader van uw arm een radioactieve stof toegediend.

Het onderzoek duurt 45 minuten. U moet in deze tijd zo stil mogelijk blijven liggen.

Op het einde van het onderzoek vragen we om nog eens te gaan plassen en maken we nog een controlebeeld van 5 minuten.

Na het onderzoek mag u het ziekenhuis verlaten.

 

Na het onderzoek

Het resultaat van het onderzoek wordt naar uw huisarts of specialist opgestuurd. Dit duurt 1 tot 3 werkdagen.

De betaling van het onderzoek rekenen we rechtstreeks af met het ziekenfonds. Voor het remgeld (opleg) zal u 1 à 2 maanden na het onderzoek een rekening opgestuurd krijgen.

COPYRIGHT © 2013 | ALL RIGHTS RESERVED

DESIGN K. Van Hullebusch