Sentinel melanoom

Sentinel node melanoom

 

Bij een melanoom kunnen kankercellen vanuit het letsel naar de lymfeklieren geraken. Voor de keuze van de eventuele behandeling na de operatie moet men weten of er kankercellen in de lymfeklieren zitten.

De chirurg haalt de eerste lymfeklier weg, dit is de "schildwachtklier" of "sentinel node". Het is de eerste klier waarlangs de lymfe - en dus ook de eventuele kankercellen - afgevoerd worden. Als deze klier niet aangetast is, moet de chirurg de andere lymfeklieren niet verwijderen: zo vermijdt hij een uitgebreide lymfeklieroperatie. Soms zijn er niet 1, maar 2 of 3 schildwachtklieren.

De schildwachtklierscintigrafie dient om deze schildwachtklier op te sporen en aan te duiden op de huid en er een "foto" van te maken: zo kan de chirurg deze klier op de operatietafel met een speciaal apparaatje (probe) gemakkelijk terug vinden en verwijderen.

Dit onderzoek dient dus om de klier op te sporen, maar niet om te zeggen of de klier aangetast is: dit moet gebeuren door de klier na de operatie in fijne plakjes onder de microscoop te onderzoeken!

 

Voorbereiding op het onderzoek

U hoeft op zich niet nuchter te zijn; indien men u even later zal opereren, moet u hiervoor natuurlijk wel nuchter zijn.

 

Verloop van het onderzoek

U zal uw lichaam gedeeltelijk moeten ontbloten en op een tafel gaan liggen. De nucleair-geneeskundige zal met een fijne naald op enkele plaatsen omheen het letsel een licht radioactieve stof inspuiten.

Van deze spuitjes voelt u niets, behalve het prikje. Het radioactieve product is ongevaarlijk. U kan er niet overgevoelig (allergisch) voor zijn.

Onmiddellijk beginnen we "foto's" te maken: zo zoeken we de schildwachtklier op. Het is niet te voorspellen na hoeveel tijd we de schildwachtklier zullen vinden. Soms is de schildwachtklier helemaal niet te vinden.

De nucleair-geneeskundige plaatst enkele merktekens met stift op de huid en deelt aan de chirurg het resultaat van het onderzoek mee. Het onderzoek duurt in totaal (wisselend!) 20 tot 60 minuten.

 

Na het onderzoek

U kan terug naar uw kamer of naar campus Sint-Jozef.

COPYRIGHT © 2013 | ALL RIGHTS RESERVED

DESIGN K. Van Hullebusch