Sentinel Borst

 

Sentinel node van de borst

 

Bij borstkanker kunnen kankercellen vanuit het letsel in de borst naar de lymfeklieren van de oksel geraken. Voor de keuze van de eventuele behandeling na de operatie moet men weten of er kankercellen in de okselklieren zitten.

De chirurg haalt de eerste lymfeklier uit de oksel weg, dit is de "schildwachtklier" of "sentinel node". Het is de eerste klier waarlangs de lymfe - en dus ook de eventuele kankercellen - uit de borst afgevoerd worden. Als deze klier niet aangetast is, moet de chirurg de andere okselklieren niet verwijderen: zo vermijdt hij een uitgebreide okseloperatie. Soms zijn er niet 1, maar 2 of 3 schildwachtklieren.

De schildwachtklierscintigrafie dient om deze schildwachtklier op te sporen en aan te duiden op de huid en er een "foto" van te maken: zo kan de chirurg deze klier op de operatietafel met een speciaal apparaatje gemakkelijk terug vinden en verwijderen.

Dit onderzoek dient dus om de klier op te sporen, maar niet om te zeggen of de klier aangetast is: dit moet gebeuren door de klier na de operatie in fijne plakjes onder de microscoop te onderzoeken!

 

Voorbereiding op het onderzoek

U hoeft op zich niet nuchter te zijn; indien men u even later zal opereren, moet u hiervoor natuurlijk wel nuchter zijn.

 

Verloop van het onderzoek

U zal het bovenlichaam moeten ontbloten en op een tafel gaan liggen. De nucleair-geneeskundige zal voelen waar het letsel in de borst zit. Als het niet of moeilijk te voelen is, zal er vooraf een merkteken geplaatst zijn met echografie of met een "harpoentje". Daarna spuit hij met een fijne naald op een 2-tal plaatsen omheen het letsel een licht radioactieve stof in.

Van deze spuitjes voelt U niets, behalve het prikje. Het radioactieve product is ongevaarlijk. U kan er niet overgevoelig (allergisch) voor zijn.

Na ongeveer 1 uur beginnen we "foto's" te maken: zo zoeken we de schildwachtklier op. U ligt op een tafel met 1 arm (deze aan de kant van het letsel) boven het hoofd. Het is niet te voorspellen na hoeveel tijd we de schildwachtklier zullen vinden. Soms is de schildwachtklier helemaal niet te vinden. Als we de schildwachtklier zien, maken we nog enkele scintigrafie├źn ("foto's") vanuit verschillende hoeken.

De nucleair-geneeskundige plaatst enkele merktekens met stift op de huid en deelt aan de chirurg het resultaat van het onderzoek mee. Het onderzoek duurt in totaal (wisselend!) 1,5 tot 2 uur.

 

Na het onderzoek

U kan naar uw kamer of naar campus Sint-Jozef.

COPYRIGHT ┬ę 2013 | ALL RIGHTS RESERVED

DESIGN K. Van Hullebusch