Lymfe

Lymfescintigrafie

 

 

Een lymfescintigrafie is een onderzoek waarbij de afvoer van lymfevocht vanuit benen of armen in beeld wordt gebracht. Via een injectie krijgt u tussen uw tenen (lymfe van de benen) of vingers (lymfe van de armen) een licht radioactieve stof toegediend, waarna foto’s worden gemaakt. De dosis van de gebruikte radioactieve stof is zo laag dat ze niet gevaarlijk is. De radioactiviteit verdwijnt snel: na zes uur is de helft van de radioactiviteit verdwenen; zo blijft er na 48 uur minder dan 0,4 % over.

 

Voorbereiding op het onderzoek

U hoeft NIET NUCHTER te zijn en u mag uw eventuele medicatie innemen.

 

Verloop van het onderzoek

U zal uw lichaam gedeeltelijk moeten ontbloten en op een tafel gaan liggen. De nucleair-geneeskundige zal met een fijne naald tussen uw tenen of vingers een licht radioactieve stof inspuiten.

Van deze spuitjes voelt u niets, tenzij het prikje. Het radioactieve product is ongevaarlijk. U kan er niet overgevoelig (allergisch) voor zijn.

Onmiddellijk beginnen we "foto's" te maken.

Het onderzoek duurt 1 uur.

U mag na het eerste deel het ziekenhuis verlaten.

We zullen u vragen om tussenin veel trappen te lopen (lymfe van de benen) of veel met de handen te knijpen (lymfe van de armen).

Een 4-tal uur later wordt er nog een laattijdig beeld gemaakt. De technoloog zal u het juiste uur meedelen.

 

Na het onderzoek

Het RESULTAAT van het onderzoek wordt naar uw huisarts of specialist opgestuurd. Dit duurt 1 tot 3 werkdagen. U kunt het resultaat ook zelf komen afhalen, meld dit aan de arts of technoloog.

De betaling van het onderzoek rekenen we rechtstreeks af met het ziekenfonds of de verzekering. Voor het remgeld (opleg) zal u 1 à 2 maanden na het onderzoek een rekening opgestuurd krijgen.

 

COPYRIGHT © 2013 | ALL RIGHTS RESERVED

DESIGN K. Van Hullebusch