Infectie

 

Infectiescintigrafie

 

Dit is een onderzoek waarmee ontstekingen in het lichaam opgespoord worden. De leucocyten zijn witte bloedlichaampjes (bepaalde cellen in het bloed). Bij ontstekingen spelen deze witte bloedlichaampjes een rol.

Een nucleair onderzoek gebeurt met een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof die gebonden wordt aan de leucocyten. Met een speciale camera, de gammacamera, kunnen foto's gemaakt worden waarop deze stof in het lichaam te zien is.

 

De voorbereidingen

Dit onderzoek kan op 2 verschillende manieren uitgevoerd worden:

 

1. Met uw eigen witte bloedcellen (bezinkingssnelheid >20mm) :

We nemen 50 milliliter bloed van u af. In het laboratorium binden we de radioactieve stof aan de leucocyten,

waarna de leucocyten weer bij u worden ingespoten. De duur van de bewerking van het bloed in het labo

kunnen we niet voorspellen. U kan en mag ondertussen het ziekenhuis verlaten. Belangrijk is wel dat wij u

telefonisch kunnen bereiken wanneer de leucocyten klaar zijn voor injectie. Nadat het bloed weer in uw arm

is ingespoten, duurt het nog even voordat de radioactieve stof bij de mogelijke ontsteking is aangekomen. U moet dus een tijdje wachten voordat de foto's gemaakt worden. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van de plaats waar de ontsteking zit. U krijgt een afspraak voor de foto's te maken.

 

2. Met monoklonale antilichamen (LeukoScan®, bezinkingssnelheid <20mm):

Een monoklonaal antilichaam is een antilichaam (een soort eiwit) dat is ontworpen om een specifieke structuur (antigen genaamd) die men terugvindt in bepaalde cellen in het lichaam, te herkennen en zich hieraan te binden. Het is ontworpen om zich te binden met een antigen, dat aanwezig is op het oppervlak van granulocyten (een soort witte bloedcel).

Wanneer dit wordt ingespoten draagt het monoklonale antilichaam de radioactiviteit naar het doelantigen op de granulocyten. Aangezien zich op de plaats van een infectie grote hoeveelheden granulocyten verzamelen, zal de radioactiviteit zich ophopen op die plaats(en) waar er een infectie aanwezig is.

Na de inspuiting krijgt u een afspraak voor het maken van de foto’s.

 

Het onderzoek

U komt op een onderzoekstafel te liggen en er worden van verschillende richtingen foto's genomen. De manier waarop dit gebeurt hangt af van de beschikbare apparatuur. Dit duurt 30 tot 60 minuten (afhankelijk van de plaats waar de ontsteking zit). Hierna wordt gecontroleerd of alles duidelijk in beeld is gebracht; eventueel worden een of meer extra opnamen gemaakt.

Tijdens het maken van de foto's is het van belang zo stil mogelijk te blijven liggen. Metalen voorwerpen kunnen het onderzoek verstoren. Daarom kan u gevraagd worden metalen sieraden af te doen of bepaalde kledingstukken uit te trekken.

 

Na het onderzoek

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De nucleair technoloog die bij het onderzoek aanwezig is, kan (en mag) u geen informatie geven over de bevindingen van het onderzoek. De nucleair geneeskundige interpreteert het onderzoek en maakt een verslag. Dit sturen wij op naar de behandelend arts, die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij/zij bespreekt de uitslag met u.

COPYRIGHT © 2013 | ALL RIGHTS RESERVED

DESIGN K. Van Hullebusch