DaT-scan

DaT-scan

 

Doel van het onderzoek

Met een DaTscan kunnen we opnames maken van een deel van de grijze stof van uw hersenen voor oa. de ziekte van Parkinson op te sporen.

 

Voorbereiding op het onderzoek

Het is belangrijk dat u zich aan de afspraak houdt. Het is een duur product en wordt speciaal voor u besteld.

  • U hoeft niet nuchter te zijn en u mag uw eventuele medicatie innemen.
  • 1 uur voor de afspraak moet u 15 druppels lugol innemen. Wegens de slechte smaak mag u de lugol aanlengen met bv water of fruitsap. Door de lugol vermijdt u dat het radioactieve produkt in uw schildklier terecht komt.
  • Als u last heeft van claustrofobie moet u dit zeggen: eventueel geven we u een angstwerend middel.
  • U mag eten en drinken.

 

Het onderzoek

Door middel van een injectie in een bloedvat van de arm dienen we een kleine hoeveelheid radioactieve stof toe. Na een wachttijd van ongeveer 2 tot 4u is de stof goed door de hersenen opgenomen en kunnen we foto’s maken. Vanuit verschillende hoeken maken we beelden met een gamma camera, terwijl u op de onderzoekstafel ligt met uw hoofd in een hoofdsteun.Het onderzoek is volkomen pijnloos en duurt ongeveer 20 minuten. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te liggen.

 

Na het onderzoek

Om 17h00 moet u nog eens 15 druppels lugol innemen (eventueel aangelengd met bv water of fruitsap).

 

Resultaat van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De nucleair technoloog die bij het onderzoek aanwezig is, kan (en mag) u geen informatie geven over de bevindingen van het onderzoek.

De nucleair geneeskundige interpreteert het onderzoek en maakt een verslag. Dit sturen wij op naar de behandelend arts, die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij/zij bespreekt de uitslag met u.

COPYRIGHT © 2013 | ALL RIGHTS RESERVED

DESIGN K. Van Hullebusch